Ateş & Ateş Göz Kliniği

Size neden SLT (selektif trabeküloplasti) yapmayı öneriyoruz ?

Sept. 22, 2022, 8:49 a.m.
Categori

Açık açılı glokomu olan hastalarda üç çeşit tedavi önerilmektedir, bunlar;

– İlaç tedavisi
– Lazer
– Ameliyat

Bu tedavi basamaklarından biri öncelikle kullanılır, yeterli başarı elde edilemezse diğer tedavi seçeneklerine geçilir. Aşağıda lazer tedavisini neden önerdiğimizi sorular ile bilgilerinize sunuyoruz.

Açık açılı glokomu olan hastalarda sorun nedir?

Glokom bir göz siniri hastalığıdır. Göz tansiyonunuzun sizin için kabul edilen değerden yüksek bulunması halinde göz siniri bozulmaktadır. Bildiğiniz gibi birçok glokom tipi var ve her birinin tedavisi birbirinden farklı. Açık açılı glokomda göz içinde yapılan göz sıvısını kan damarlarına taşıyan küçük kanalların içinde tıkanıklık vardır. Bu yüzden göz içi sıvısı yeterli miktarda kan damarlarına taşınamaz ve gözün içinde birikerek göz basıncını artırır.

SLT ne işe yarıyor?

SLT büzüşmüş olan bu kanalların içini açmaya yarıyor. Düşük dozda lazer enerjisi tıkalı kanalların içine gönderilerek melanin veya pigmen gibi hedef hücreleri etkileyerek, bu hücrelerin tekrar canlılık kazanmasını sağlıyor böylece tıkalı kanal yapısı normal halini alıyor. Hasarlı dokuya bu işlem yapılırken normal göz dokusu lazer enerjisinden zarar görmüyor.

SLT nasıl bir ortamda yapılıyor, ameliyat gibi bir şey mi?

Hayır. Lazer muayene olduğunuz odada yapılır. Herhangi bir ameliyat koşulu gerekmiyor. Hastanede yatmanız, günlük aktivitelerini kısıtlamanız gerekmez. Özel bir mikroskobun önüne oturursunuz, gözünüze anstezik bir damla damlatılır ve birkaç dakika süreyle gözünüze lazer ışınları gönderilir. Bu işlem esnasında ağrı duymazsınız.

SLT’nin amacı ne ve kimlere yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sizin için yüksek kabul edilen göz tansiyonunu daha düşük seviyelere çekmek için bu işlem yapılmaktadır. Açık açılı glokomu olan her glokom hastasına yapılabilir. Eksfoliatif ve pigmenter glokomlar da bu gruptandır. Doktorunuz size SLT yapmayı düşündüyse şu nedenlerden birisini göz önünde bulundurmuştur;

İlaç kullanmadan göz tansiyonunuzu düşürmeyi tercih etmiş olabilir,
Kullandığınız ilaç sayısını azaltmak istemiş olabilir,
İlaçlar ile yeterli göz tansiyonu düşüşü sağlayamamıştır, ilaveten SLT de yaparak ek katkı sağlamayı düşünmüş olabilir.

SLT bir kez mi yapılıyor?

Hayır. Tekrarlanabilir. Birinci seanstan sonra yeterli cevap alınamadıysa veya bir süre yeterli basınç düşüşü sağlanmasına rağmen göz tansiyonunun yeniden yükselmesi durumunda ikinci ve ardıl seanslar yapılabilir.

SLT’nin gözüme bir zararı olabilir mi?

Hayır. Yapılan araştırmalarda göze bir zararı olduğu saptanmamıştır, güvenlidir.

SLT Basınç düşürmede ne kadar başarılı?

Bu konu ile ilgili yapılmış birçok çalışmada farklı sonuçlar bildirilmiştir. Lazer tedavisinin ilk yıllarında başarı oranı %75-85 gibi yüksek sonuçlardayken yıllar ilerledikçe başarı oranı %25’lere düşmektedir. Tüm bu oranlar ilaç kullanım sayısını ve zamanını azalttığı için başarılı olarak kabul edilmelidir.

SLT ilaç tedavisine ve/veya ameliyata alternatif midir?

Hayır. Bu üç grubun da kesinlikle uygulanması gereken glokom şiddeti düzeyleri olabilir. Hangi tedavinin yapılması gerektiğine glokomunuzun tipine ve şiddetine bakarak doktorunuz karar verir.

 

Cerez Metni
Kapat