Damla nasıl damlatılır ?
İlaçların doğru ve zamanında kullanımı hastalığınızın ilerlemesini engelleyeceği gibi, ilaçlara bağlı yan etkilerden korunmanızı da sağlayacaktır. Lütfen aşağıda madde madde belirttiğimiz hususlara dikkat ediniz.
- İlacınızı damlatmaya başlamadan önce ellerinizi yıkayınız.
- Kullanacağınız tüm ilaçları önünüze koyunuz.
- Aynı saatte damlatmanız gereken iki veya daha fazla ilaç varsa önce harf sırasına göre küçük olanı damlatınız.
- Damlatacağınız şişenin kapağını açınız, kapağı ters çevirip masaya koyunuz.
- Başınızı hafifçe geriye kaydırınız.
- Alt göz kapağınızı hafifçe aşağıya çekiniz.
- Damladan bir damla gözünüze damlatınız. Yanma veya soğukluk hissettiyseniz damla isabet etmiştir, ikinci kez damlatmayınız.
- Gözünüzü kapayınız ve göz kapağınızın burun kökü köşesine bastırınız. Bu sayede damlanın genizsinize akmasını önlemiş olursunuz ve damlanın yan etkilerini azaltırsınız.
- Birinci damlanın damlatılmasından 10 dakika sonra aynı saatte damlatmanız gereken ikinci bir damla var ise onu da yukarıdaki yolu izleyerek damlatabilirsiniz.
Tüm damlalardan sonra gözde yanma, batma ve kızarma meydana gelir. Ancak bu şikâyetleriniz 1 saatten fazla sürüyor ise damla sizde alerjiye yol açmış olabilir. Lütfen doktorunuzu arayınız.
Damla damlatmayı unuttuysanız ne olabilir ve ne yapmalısınız?
Kullanmanızı önerdiğim glokom ilaçları maalesef hastalığınızı tedavi etmeyecek. Sadece etki süreleri içinde göz basıncınızı normale düşüreceklerdir. Bu yüzden her gün zamanında damlalarınızı kullanmayı ihmal etmeyiniz.
Herhangi bir neden ile damlayı damlatmayı unuttuysanız, damlatma saatinden 3-4 saat süre geçtiyse damlanızı kullanabilirsiniz. Ancak sabah kullanmanız gereken damlayı akşam veya tersini kullanmayınız. Çünkü bazı damlalar sabah, bazıları ise akşam etkili olamamaktadır.