LASIK gözün ön bölümünde bulunan saat camı şeklindeki yapı olan korneada yapılan bir işlemdir.
Korneadan çok ince bir tabaka keratom adı verilen özel bir bıçak ile (bıçaklı LASIK) veya laser ile (intralase, bıçaksız laser) kaldırılır.
Kaldırılan bu tabakaya flap denir. Bundan sonra laser ile kornea yeniden şekillendirilerek miyop, hipermetrop, astigmat gibi göz bozuklukları düzeltilir. Oluşturulan flap tekrar yerine yerleştirildikten sonra ameliyat sonlandırılır.
Kimlere LASIK Yapılabilir?
INTRALASE (bıçaksız lazer) Nedir?
Intralase, bilgisayar kontrolünde korneada ince bir tabakanın (korneal flep) lazerle kaldırılmasıdır. Bu bilgisayar kontrollü program sayesinde lazer uygulaması için göz de tabaka (korneal flep) oluşturma işlemi bıçak kullanılmadan lazer ile gerçekleştirilir. Bu da LASIK yöntemini baştan sona Lazer ile yapmak demektir. Intralase yöntemi sayesinde, bıçakla yapılan operasyonlarda oluşabilecek tüm komplikasyonlar (button hole, free flep, desantralize flep, yarım veya küçük flep oluşumu) ve istenmeyen durumlar giderilmiştir.
Bıçaksız Lazer INTRALASE LASIK’in Avantajları
Ameliyatın riskleri nelerdir?
LASIK ameliyatının risklerini iki bölümde inceleyebiliriz. Birinci bölümde, ameliyat sırasında oluşabilecek komplikasyonlar, diğer bölümde de ameliyat sonrasında görülebilecek sorunlar.
Ameliyat sırasında görülebilecek komplikasyonların çoğu flebe ait komplikasyonlardır. Flebin kopması (free flap), delinmesi (button hole), desantralize flap gibi. İntralase teknolojisi bu sorunları ortadan kaldırmış ve riski sıfıra çok yakın bir noktaya getirmiştir.
Ameliyat sonrasında görülebilecek komplikasyonlar arasında göz kuruluğu, numara kalması ve ektazi gibi sorunları sayabiliriz. Bu durumlar çoğunlukla hasta seçiminin iyi yapılmaması sonucudur.