Ateş & Ateş Göz Kliniği

Tiroide bağlı göz hastalığı (Graves oftalmopatisi)

Sept. 22, 2022, 8:43 a.m.
Categori

 Graves Oftalmopatisi (Tiroid Oftalmopatisi) guatr hastalıklarının bir bölümünde görülen, göz tutulumudur. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bir durumdur. Öncelikle hastalar gözlerinin görünümünde bir değişiklik olduğunu fark ederler. Bunun öncesinde yanma-batma, gözlerde sulanma, göz hareketlerinde ağrı, kapaklarda ödeme bağlı şişlik, kapak açıklığında artış ve gözlerde öne itilmeler meydana gelir. Bu durum hastayı çok rahatsız eder. Hastalığın özellikle üretken çağda meydana gelmesi kişinin aktivitelerini, iş yaşamını, diğer insanlarla, ailesiyle olan ilişkilerini, olumsuz etkiler.

 Hastalık iki türlü olur. İnfiltratif Oftalmopati ve Noninfiltratif Oftalmopati.

 İnfiltratif Oftalmopatide gözde aşırı yaşarmalar,ağrı, göz hareketleri ile ağrıda artış, kapak ve kaş altı bölgesinin şişmesi , gözde kızarıklık ilerleyen dönemlerde gözün öne doğru itilerek büyümüş görüntüsü vermesi , çift görme ve ileri dönemlerinde görme sinirine beskı sonucunda görme azalması olur. 

 Hastalığın 6 evresi vardır Bu evreler NOSPECS sınıflaması olarak adlandırılan  bir tabloda bulgulara göre belirtilir. Bunun yanısıra aktif olup olmaması da önemlidir. Bunun için de aktivite skorunu belirleyen farklı bir tablo kullanırız. Skor ne kadar yüksekse aktivite o kadar fazladır. Ağrı, yaşarma ve giderek artan öne itilme aktif safhada olur. Tiroid bezinde bulunan  reseptörlere karşı anormal reaksiyon olarak  gelişen antikorların göz arkasındaki bir grup hücre ve yağ dokusuna saldırarak dokuları büyütmesi ve çoğaltması aktif safhada gözün öne itilmesine neden olur.Göz arkasındaki dokular aşırı büyürse görme siniri üzerinde baskı oluşturarak görme kaybına neden olabilir.

 Noninfiltratif oftalmopatide göz kuruluğu, göz kapağında açılma  görülür.

 

Tiroid oftalmopatisi için risk faktörleri:

  • Cinsiyet: Tiroid oftalmopatisi kadınlarda daha çok görülmekle birlikte erkeklerde daha şiddetli bir seğir olur.
  • Stres
  • Doğum sonrası period
  • Genetik yatkınlık
  • Sigara kullanımı: Graves Oftalmopati gelişme riskini artırır. Bu nedenle bu hastaların kesinlikle sigara kullanmaması gereklidir.
  • Diyabet

 

Tedavi

 İnfiltratif Oftalmopati (Graves Oftalmopatisi) de tedavi şekilleri hastalığın aktif veya aktif olmayan dönemde olmasına göre değişir.Aktif olduğunda bu aktiviteyi durdurmamız gerekir.Bunun için kortizon gibi anormal immun reaksiyonları baskılayan ilaçlar kullanılabilir ya da göz arkasında anormal reaksiyona neden olan hücre gruplarını yoketmek için orbita radyoterapisi uygulanabilir. Bunlardan hangisinin seçileceği gözdeki bulgular, hastanın yaşı , yandaş hastalıkların olup olmaması gibi durumlara göre karar verilir.Tedavi ile birlikte tiroid hormon düzenlenmesi ,D vitamini ve selenyum eksikliğinin giderilmesi tedavi başarısını artırır. Bu nedenle endokrinolog ile göz doktorunun  birlikte çalışması gerekir.Tedavi etkinliğini azaltan en önemli etken sigara kullanımıdır. Nüksü artırabildiği gibi ilaçlardan faydalanımı da azaltır.

 Aktif faz tedavi edildikten sonra  eğer çift görme, görme sinirinde sıkışma veya öne doğru gelmiş gözün tekrar eski durumuna getirilmesi için bazı cerrahi girişimler yapılabilir. Çift görme için şaşılık operasyonları veya prizmatik gözlük , gözün öne itilmesi veya görme sinirine bası için dekompresyon cerrahisi, kapak deformiteleri için estetik göz kapağı cerrahileri uygulanabilir.

 

Cerez Metni
Kapat